Konieczne zmiany na urządzeniach fiskalnych!


W ramach ogłoszonej niedawno Tarczy Antyinflacyjnej 2.0 polski rząd przedstawił plany obniżki stawek VAT m.in. na żywność i energię. Nowe rozwiązania będą obowiązywać tylko przez pół roku – od 1 lutego do 31 lipca 2022 r.

Według założeń tarczy, stawka VAT na znaczną część podstawowych produktów spożywczych ma spaść z 5% do 0%. Nie obejmie to jednak wszystkich towarów spożywczych, obniżka dotyczy m.in. mięs, warzyw i owoców, zbóż, produktów mleczarskich, tłuszczów i olejów, wody, czy napojów bezalkoholowych o zawartości minimum 20 proc. soku.

Towary spożywcze objęte stawką 0% VAT od 1 lutego do 31 lipca 2022 r.

(sklasyfikowane w Nomenklaturze Scalonej wg. wskazanych kodów CN):

• CN 02 – Mięso i podroby jadalne
• CN ex 03 – Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne – z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 – CN 0308
• CN 04 – Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
• CN 0504 00 00 – Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
• CN 07 – Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne
• CN 08 – Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów
• CN 10 – Zboża
• CN 11 – Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny
• CN ex 12 – Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza – wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi
• CN ex 15 – Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego lub mikrobiologicznego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego – wyłącznie jadalne

• CN ex 16 – Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub z owadów – z wyłączeniem:

1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,
2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605

• CN 19 – Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze
• CN ex 20 – Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin – z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%
• CN 2104 – Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
• CN 2105 00 – Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
• CN ex 2106 – Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

• CN 2202 – Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 – wyłącznie produkty:

1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 – z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15)

• Bez względu na CN – Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Źródło: Ministerstwo Finansów

Obniżony zostanie również VAT Z 23 proc. do 8 proc. na paliwa silnikowe: olej napędowy, biokomponenty stanowiące samoistne paliwa, benzynę, gaz LPG. Dla nawozów, środków ochrony roślin, ziemi ogrodniczej i innych środków wspomagających produkcję rolniczą VAT ma spaść z 8 proc. do zera.

Zmiana stawek VAT wiąże się ze zmianą na kasach i drukarkach fiskalnych. Podatnicy, posiadający kasy fiskalne niepołączone z systemem komputerowym, muszą zmienić stawki VAT na urządzeniu ręcznie, produkt po produkcie. Natomiast w przypadku drukarek fiskalnych i kas zintegrowanych z programem handlowo-magazynowym zmian dokonuje się w samym systemie komputerowym.

Dodatkowym obowiązkiem nałożonym na sprzedawców jest konieczność umieszczenia „czytelnej informacji, że od dnia 1 lutego 2022 r. do dnia 31 lipca 2022 r. dla towarów spożywczych obowiązuje stawka podatku od towarów i usług obniżona do wysokości 0 procent”.